Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Święta, urodziny czy chociażby impreza z bliskimi to wspaniała okazja do uraczenia uczestników nalewkami domowej roboty. Ten alkohol zaistnieje jako nie tylko apetyczny, lecz także zdrowy i na pewno zdobędzie serca gości. Idealnymi napojami na Boże Narodzenie oraz całą zimową porę będą nalewka cytrynowa i nalewka korzenna.

przecięta na pół cytryna

Autor: William Warby
Źródło: http://www.flickr.com
Obie nalewki mają zapadający w pamięć smak, cudowny aromat oraz cechy chroniące przed przeziębieniami i uczuciem przejedzenia, a przygotowanie ich zajmuje niedużo czasu. Należy wspomnieć, że domowe nalewki nie powodują nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia po wypiciu ich w zbyt dużych ilościach, ponieważ są wykonane w całości z naturalnych produktów.

Nalewka cytrynowa to doskonały wybór dla ludzi, którzy lubią kwaśne, wyraźne smaki. Jest bardzo smaczna i idealna do szybkiego wykonania – pomimo że bez zarzutu sprawdza się po paru tygodniach od wytworzenia, tak naprawdę nadaje się do spożycia natychmiast po przyrządzeniu. Do zrobienia nalewki potrzebujemy tylko 3 cytrusów, 0,5 litra trunku (dowolnie spirytus lub wódka), 400 g cukru i ewentualnie wody, jeżeli wolimy delikatniejsze napoje. Proporcje można dowolnie zastępować według potrzeb. Aby otrzymać słodszy posmak, do trunku można dodać również miód. W niektórych recepturach podawana jest również mięta, dzięki której aromat lekko się zmienia. Nalewka cytrynowa chłodzi latem, a zimą pomaga w walce z przeziębieniem, ponieważ rozgrzewa i jest bogata w witaminę C. Nalewka cytrynowa pomoże również w przypadku przejedzenia, ponieważ przyśpiesza trawienie oraz przemianę materii. Bardzo podobne cechy charakterystyczne ma nalewka korzenna. Niewątpliwie jest to perfekcyjna opcja świąteczna. Do jej przygotowania potrzebne są przyprawy korzenne (np. wanilia czy goździki), skórka z pomarańczy, 0,5 litra alkoholu (wódka, spirytus lub oba użyte jednocześnie), 0,25 litra miodu oraz woda. Porównywalnie jak w przypadku „cytrynówki” ilość składników można modyfikować w zależności od preferencji. Nalewka rozgrzeje w zimie, a w ciągu całego roku poprawi samopoczucie. Tak jak w przypadku nalewki cytrynowej, nalewka korzenna pomaga zwalczyć uczucie pełnego żołądka, a także ułatwia trawienie. Dodatkowo korzenny zapach idealnie odwzorowuje nastrój Świąt i zimowych wieczorów. Teoretycznie nalewka powinna odstać kilka miesięcy, jednak nadaje się do degustacji również od razu po zrobieniu. Może Cię też zainteresować – litworówka.

Domowe, własnoręcznie przyrządzone nalewki są nie tylko smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zarówno nalewka cytrynowa, jak i nalewka korzenna bardzo dobrze łagodzą skutki przejedzenia, co jest bardzo ważne w czasie rodzinnych obiadów świątecznych. Dzięki tym napojom zwalczymy także przeziębienie, a dobry nastrój humor nas na pewno nie opuści ([www]). Możemy zapewnić naszych gości, że skład takich nalewek jest całkowicie naturalny, czego nigdy nie będziemy pewni, kupując gotowe produkty.

admin

Zdrowy styl życia

No description. Please update your profile.

~~||~~Comments Are Closed~~||~~