Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Jak bez trudności przygotować pyszne alkohole?

Święta, urodziny czy chociażby impreza z bliskimi to wspaniała okazja do uraczenia uczestników nalewkami domowej roboty. Ten alkohol zaistnieje jako nie tylko apetyczny, lecz także zdrowy i na pewno zdobędzie serca gości. Idealnymi napojami na Boże Narodzenie oraz całą zimową porę będą nalewka cytrynowa i nalewka korzenna.

przecięta na pół cytryna

Autor: William Warby
Źródło: http://www.flickr.com
Obie nalewki mają zapadający w pamięć smak, cudowny aromat oraz cechy chroniące przed przeziębieniami i uczuciem przejedzenia, a przygotowanie ich zajmuje niedużo czasu. Należy wspomnieć, że domowe nalewki nie powodują nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia po wypiciu ich w zbyt dużych ilościach, ponieważ są wykonane w całości z naturalnych produktów.

Nalewka cytrynowa to doskonały wybór dla ludzi, którzy lubią kwaśne, wyraźne smaki. Jest bardzo smaczna i idealna do szybkiego wykonania – pomimo że bez zarzutu sprawdza się po paru tygodniach od wytworzenia, tak naprawdę nadaje się do spożycia natychmiast po przyrządzeniu. Do zrobienia nalewki potrzebujemy tylko 3 cytrusów, 0,5 litra trunku (dowolnie spirytus lub wódka), 400 g cukru i ewentualnie wody, jeżeli wolimy delikatniejsze napoje. Proporcje można dowolnie zastępować według potrzeb. Aby otrzymać słodszy posmak, do trunku można dodać również miód. W niektórych recepturach podawana jest również mięta, dzięki której aromat lekko się zmienia. Nalewka cytrynowa chłodzi latem, a zimą pomaga w walce z przeziębieniem, ponieważ rozgrzewa i jest bogata w witaminę C. Nalewka cytrynowa pomoże również w przypadku przejedzenia, ponieważ przyśpiesza trawienie oraz przemianę materii. Bardzo podobne cechy charakterystyczne ma nalewka korzenna.

Myślisz, że masz wątpliwości? (http://restylane.com/pl/opinie) Zatem śpieszymy poinformować Cię, że w każdej chwili można do nas pisać. Z radością zareagujemy na każdą ocenę.

Niewątpliwie jest to perfekcyjna opcja świąteczna. Do jej przygotowania potrzebne są przyprawy korzenne (np. wanilia czy goździki), skórka z pomarańczy, 0,5 litra alkoholu (wódka, spirytus lub oba użyte jednocześnie), 0,25 litra miodu oraz woda. Porównywalnie jak w przypadku „cytrynówki” ilość składników można modyfikować w zależności od preferencji. Nalewka rozgrzeje w zimie, a w ciągu całego roku poprawi samopoczucie. Tak jak w przypadku nalewki cytrynowej, nalewka korzenna pomaga zwalczyć uczucie pełnego żołądka, a także ułatwia trawienie. Dodatkowo korzenny zapach idealnie odwzorowuje nastrój Świąt i zimowych wieczorów. Teoretycznie nalewka powinna odstać kilka miesięcy, jednak nadaje się do degustacji również od razu po zrobieniu. Może Cię też zainteresować – litworówka.

Domowe, własnoręcznie przyrządzone nalewki są nie tylko smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zarówno nalewka cytrynowa, jak i nalewka korzenna bardzo dobrze łagodzą skutki przejedzenia, co jest bardzo ważne w czasie rodzinnych obiadów świątecznych. Dzięki tym napojom zwalczymy także przeziębienie, a dobry nastrój humor nas na pewno nie opuści ([www]). Możemy zapewnić naszych gości, że skład takich nalewek jest całkowicie naturalny, czego nigdy nie będziemy pewni, kupując gotowe produkty.

admin

Zdrowy styl życia

No description. Please update your profile.

~~||~~Comments Are Closed~~||~~

Tematyka

Nowe

Archiwa