Postaw na menu w dobrym kolorze!

Postaw na menu w dobrym kolorze!

Postaw na menu w dobrym kolorze!

Sałatka ogórkowo-szczawiowa

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR
Zielone warzywa to źródło witamin i mikroelementów. Na talerzach mogą występować jako samodzielny pełnowartościowy posiłek lub w roli dodatków. Kiedy mamy ochotę na coś zielonego, najczęściej decydujemy się na sałatki. Choć to szybka i smaczna metoda, sposobów przygotowania i podania zielonych warzyw jest wiele. Przedstawiamy propozycje kulinarne na zdrowe i smaczne dania.

Sałatka ogórkowo-szczawiowa
Składniki:
– 2 świeże ogórki
– 1 pęczek koperku
– 2 garście szczawiu
– 80 ml wody
– 1 łyżeczka miodu
– 50 ml oleju
– Sos koperkowy Tarsmak
– sól do smaku

Wykonanie:
Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać Sosem koperkowym Tarsmak.

Ciasto szpinakowe

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR

Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Składniki – ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g margaryny
– 30 g drożdży
– 1 jajko
– 2 żółtka jaj
– 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki mleka
– sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:
– 500 g szpinaku mrożonego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z Sosem serowym Tarsmak.

Ciepła sałatka z brukselki

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret
Składniki:
– 300 g brukselki
– 2 średnie główki cebuli czerwonej
– 1 garść orzechów włoskich
– 2 łyżki masła
– pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:
– 1 łyżka musztardy Tarsmak
– 50 ml octu winnego
– 50 ml oleju
– 1 łyżka cukru
– ½ łyżeczki soli
– 100 ml soku jabłkowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Gratin z łososia

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:
– 200 g filetów z łososia
– świeży brokuł
– 150 ml śmietanki słodkiej 18%
– 150 g sera żółtego tarkowanego
– Sos czosnkowy Tarsmak
– pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane Sosem czosnkowym Tarsmak.

Źródło: SFERA GROUP

Lidia Maziarz

Zdrowy styl życia

No description. Please update your profile.

~~||~~Comments Are Closed~~||~~